5 Aralık 2014 Cuma

Kurumsal algilar - 2

Bir servis sabahindan ilornink dunyasina dogru yol alirken gunun sorusunu yaziyorum;

'E-learning Insan Kaynaklarinda yapilaniyor da dogru mu yapiyor?'

Benimki de sorumu 'hr generalist'lerinin cogaldigi memleketimizde neidugu belirsiz onca kavram icinde oturmusum ilornink konuslandirmasi yapiyorum ah bu ben..

Ozelestirimi de yapip ilgili kavramlara geciyorum belli ki en basit tabiriyle tum sosyallerin ve sozellerin vuku buldugu insan kaynaklari yapilanmalarinda bu kadar tasarimsal bu kadar matematiksel bir yapinin, sifir bir altyapi ile yer almasi oldukca riskli. 'Proaktif' yaklasima inanan biri olabilirsin sevgili okuyucu ama senin kadar iyimser degilim bu konuda cunku sonuc odakliysan isleri bir an once toplaman gerekir hizli aksiyonlar alman gerekir, detaylar teknolojide kararları öldürüyor maalesef. Ve insan kaynaklari bu denli detaylarda isler ortaya koyarken ilornink sürecinde riskler alip basini gidiyor. Sirketinde bir sistem istiyorsan eger basit olmalisin, 'her sey' olmak istediginde hatirlamalisin ki bufeden karisik cerez almiyorsun, o da olsun ama su da biraz yer alsin hayallerinle kurdugun sistem karmasik bir yapida yok olur gider. Hadi belki birkac yil isler ama sonucu bellidir.. Cocugu 3 ayda dogurmanin anlamini biliyorsunuz..

Insan kaynaklari bu isin kullanimini artirmak icin dogru yer olabilir ama yek degil yek olmasi imkansiz. Yazilim desteğini almadan, gorsel tasarim destegi almadan, pazarlama destegi olmadan kaliteli bir urun ortaya koymak kisa vadede belki mumkun ama uzun vadede bir hayal.

Yillarini egitimin egitimine veren biri olarak diyorum ki E-learning insan kaynaklarinda yer alan bir egitim birimleri urunu değildir ve hicbir zamanda olmayacaktir. Icerik saglayicilar egitimciler olabilir ama sonrasinda hicbir noktada egitimci parmagi yoktur. Baska dunyalarda bunu bu sekilde yapilandirmis olabilirler siz bu sekilde devam etmek zorunda degilsiniz. Yeni yapilanmalara izin verilmesi lazim örneğin 2014'un baslarinda duydugum ve takdir ettigim 'dijital insan kaynakları' gibi. Arafta kalan ilorninkin en iyi sekilde konaklayabilecegi departman olgusudur.

Dijital HR bu isin en guzel tanimlamasi ve konuslandirilmasi olmakla kalmayip takip ettigim bazi firmalarda isinin ehli insanlara guvenip de kendi icinde boylesine degerli bir yapilanmaya gitmislerdir ve bugun cok degerli e-learning sistemleriyle bircok odul almislardir. Bu basarilari hakeden boylesine ileri goruslu yoneticileri duymak isin uzmanlarini daha iyi olmalari icin itekleyebilecek kadar 'lider'lerin var olmasi insani heyecanlandiriyor dogruya dogru.

Kolayliklar :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder