25 Aralık 2011 Pazar

Eğitimin Teknolojik Araç - Gereçleri

Sevgili eğitmenler biraz tembelliği bırakıp artık öğrencilerinizi anlayabilmek için, motive ederek onlara bilgi sunabilmek için gerekli olan teknoloji ile kuvvetli bir bağ kurmanız gerekmektedir! Evet bu bir tembellik önce bunu kabul ederek, bu durumu üzerinizden atmanız gerekiyor, biliyoruz ki öğrenmenin yaşı yok ve sizin de öğrenmeniz gereken çok şey var! Eğer öğretmen-teknoloji-öğrenci sürecini yakalayamazsanız klasik eğitimin duvarları arasında sıkışıp kalırsınız ve bu süreç sadece sizin öğrencilerinizle aranızda kalmaz tüm eğitim zincirini etkileyen bir halkanın kopmasına neden olursunuz. Unutmamak lazım ,bencilliği kabul etmeyen bir mesleğin içindesiniz! 

Bir teknolojidir gidiyor, peki ne yapacağım diyenler için bazı toparlamalar fena olmayacaktır. Şimdi bazı interaktif eğitim araç gereçlerinden bahsedeceğim. İçlerinden en az biri işinize yarayacaktır!

İlk olarak Moodle ile başlayalım. Çevrimiçi kurs olanağı sağlayan, öğretmen ile öğrenci arasındaki görüşmeyi daha da hızlandıran açık kaynak kodlu bir sistemdir. 2.0 sürümüyle Türkçe geliştirilebilirliği ile avantaj sağlamaktadır. Aslında bu işin biraz daha temel ve arka planını oluşturan yazılım noktasıdır. Kullandığımız sistemlerin temellerinden biri. Eğitimcilere sağladığı en güzel olanaklardan biri; eğer akıllı telefonunuz varsa ücretsiz olarak telefonunuza indireceğiniz MyMoodle uygulaması ile hızlı bir şekilde bu sisteme adım atabilirsiniz. Tabii ki öğrencilerinizin de aynı yolu izlemesi gerekmektedir. Elbette onların telefonları bizimkilerden daha akıllı :) Moodle yazılımını kullanan Koç Okulları güzel bir adım atmış gibi, yüksek öğrenim kurumlarında da yerini almaya başlamış ve gelişime açık bir şekilde beklemektedir iyi bir örnek içi; Bilkent Üniversitesi . 

İkinci olarak Google Docs ile neler yapabileceğimize bakacağız. Hepimizin hayatında büyük yer kaplayan Google yine hayatımızı kolaylaştıran çözümler üretiyor. Biz de bunları eğitim araç gereci olarak nasıl şekillendirebiliriz kısmıyla ilgileniyoruz. Çok zor değil bir gmail hesabımızın olması başlamamız için iyi bir nokta :) Çevrim içi ödev kontrol merkezi oluşturabilirsiniz. Öğrencilere vereceğiniz araştırmaları öğrencilerinizin google docs kullanarak oluşturmasını sağlayabilir, oluşturulan dosyaları sizinle paylaşmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde kişiler listesinde oluşturduğunuz öğrenci grubunuza düzenlediğiniz dökümanları yollayabilir, interaktif olarak iletişimde kalabilirsiniz. 

Üçüncü olarak bahsedeceğim site Live Binders! Kendisi tam anlamıyla bir bağlayıcı. Tüm dosyalarınızı, fotoğraflarınızı, videolarınızı, tablolarınızı, araştırmalarınızı paylaşabileceğiniz bir site. Bilgi paylaşım noktası diyebiliriz. Kolaylıkla üye oluyorsunuz, tüm verilerinizi çevrim içi bir klasörde toparlayabiliyor ve paylaşma olanağına sahip oluyorsunuz. Oldukça kullanışlı bir site!


Dördüncü olarak Myportfolio hakkında bahsetmek istiyorum. Hem öğretmenler hem de öğrenciler için vazgeçilmez bir site. Gruplar oluşturabilir, gruplarınızla iletişime geçerek tüm dosya türlerini paylaşabilirsiniz. Kendinize yıllık hedefler belirleyebilir portföy olarak sunabilirsiniz. Projeleriniz için de vazgeçilmez bir yere sahip olacak bu sitenin öğretmenler için en büyük avantajı öğrencileriyle ortak bir proje oluşturma imkanı sunmasıdır. Aynı zamanda, öğrencileri dijital çağın gereklilikleri doğrultusunda eğitim sürecine hazırlamakta, öğrencilerinizin başarılarını değerlendirebilmenizi sağlamaktadır. 


Ve son olarak Facebook ve Twitter'ı nasıl etkin birer eğitim aracı haline getirebilirizi kısaca konuşalım. Amacımız öğrencilerin hayatlarına müdahale etmek değil önce bunu kavramak zorundayız. Onlar hakkında genel bilgilere sahip olmak kullanacağımız yöntemleri de şekillendirecektir. Sosyal medyada öğretmen - öğrenci ilişkisinde hoşgörülü olmayı unutmamak gerekir! Bu işin biraz da etik kısmıyla alakalı. Eğitim kısmına gelince, Public olmayan bir facebook grup ile çalışmalarınız hakkında ön bilgi vermek amacıyla facebook'u etkin bir şekilde kullanabilirsiniz. Etkinlikler oluşturabilir öğrencileriniz ile iletişimi daha verimli bir hale getirebilirsiniz. Paylaşmak istediğiniz proje videolarını izlemelerini sağlayabilir hızlı bir şekilde geri bildirim alabilirsiniz. Twitter ile hashtagler yardımcımız olacaktır. Her sınıf için ya da her alan için oluşturabileceğiniz hashtagler sayesinde her an bağlantılarınızı gruplandırabilir öğrencilerinizin görmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle dosyalarınızı, videolarınızı, paylaşımlarınızı listeleyebileceğiniz bir bağlantınız olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder